Skip to main content

Ras

Het ontstaanvan de Nederlandse Hangoordwerg:
De Nederlandse Hangoor Dwerg bestaat ruim 50 jaar en is voortgekomen uit een kruising tussen een Franse Hangoor en een Kleurdwerg. En is sindsdien een op zichzelf staand konijnen ras.De dwerghangoor is een gezelschapsdier dat zich uitstekend laat hanteren door kinderen, het heeft een rustig karakter, is niet agressief en laat zich vaak langdurig aaien zonder geïrriteerd te raken. Het is de jongste van de konijnengroep dwergrassen en is een creatie van de bekende Tilburgse tan fokker en keurmeester Adr. De Cock.

Standaard eigenschappen:
Om een goed idee te krijgen, hoe een Nederlandse Hangoor Dwerg er uit moet zien. Moeten de dieren worden gefokt naar de standaard van Kleindier Liefhebbers Nederland waarin beschreven staat hoe de Nederlandse Hangoor Dwerg eruit moet zien. Volgens deze standaard dienen de dieren een kort geblokt type te hebben met een afgeronde achterkant (dit noemt men de Achterhand) Het gewicht varieert van minimaal 1250 – 1800 gram maximaal. Her dier moet stevige voorbenen hebben en een fraaie egale pels. De kop moet mooi dik en rond zijn en de oren die 21 t/m 27 cm lang mogen zijn moeten strak langs de kop hangen, met de oorschelp naar binnen, zonder vouwen. Ze zijn lepelvormig en op de uiteinden zijn ze afgerond. Verder zijn er eisen gesteld aan de kleur en de tekening bij bonte dieren.

Erkende Kleuren:
Konijngrijs – Blauwgrijs – IJzergrauw – Blauwgrauw – Zwart – Blauw- Bruin – Isabella – Madagascar – Wit – Middengeel marter – Midden sepia bruin marter – Donker sepia bruin marter – Midden blauw marter – Sallander – Chinchilla – Rustekening – Otter Zwart – Fawn - Oranje - Rhon

Verder in de bonttekening van de meeste eerder genoemde kleuren.

Nog niet erkende kleuren zijn o.a.  Bruin Otter, Blauw Otter , Tan , Driekleur/bont,Zilvervos

 

De Nederlandse Hangoor Dwerg heeft een aantal raseigenschappen waarmee op tentoonstellingen en shows punten te halen zijn. Het maximaal aantal punten wat behaald kan worden is 100. Hieronder staat meer informatie over de punten waarop een NHD konijn wordt beoordeeld. Uiteraard is het doel om de rasstandaard zo dicht mogelijk te benaderen en dus zoveel mogelijk punten te behalen.
De samenstelling voor de te halen punten is als volgt:

  Onderdeel Punten
1 Gewicht 10
2 Type, bouw en stelling 20
3 Pels en pelsconditie 20
4 Kopvorm 15
5 Oren: structuur, dracht en lengte 15
6 Kleur (manteltekening) 15
7 Lichaamsconditie en verzorging 5
  Totaal 100